کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی
مطلب زیر در مورد شرایط پذیرش و تحصیل در رشته کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی می باشد.
کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی در وزارت بهداشت و وزارت علوم
معرفی رشته کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی
رشته کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی گسترده ترین و محبوب ترین گرایش روانشناسی می باشد و در طی سال های اخیر بیشترین تعداد متقاضی را در میان داوطلبان این رشته به خود اختصاص داده است.
اکثر داوطلبان به دلیل علاقه به شناخت منشاء ناهنجاری ها و اختلالات رفتاری و همچنین به دلیل کاربرد این رشته در زندگی روزمره به سمت رشته روانشناسی بالینی گرایش پیدا می کنند.
مهم ترین دروس این رشته شامل آسیب شناسی روانی، مصاحبه تشخیصی، روانشناسی پویایی گروه، نظریه های شخصیت و درمان، روان شناسی رشد و ارزیابی و سنجش است.
دانشجویان این رشته علاوه بر شناخت انواع اختلالات روانی، اصول مربوط به سنجش انواع آزمون های روانی، مداخلات درمانی و پیشگیری از ناهنجاری های رفتاری را نیز فرا می گیرند.
بازار کار در رشته کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی
با افزایش جمعیت کشور و پیچیده شدن روابط در دنیای امروزی همچنین با توجه به آمار چشمگیر اختلالات و بیماری های روانی، مانند پرخاشگری، استرس و اضطراب، اختلالات خلقی و افسردگی، مسائل مربوط به اعتیاد، کشمکش های زناشویی و… جامعه ما نیاز فراوانی به تربیت متخصصان بالینی در حوزه های مختلف دارد. به علاوه هزینه های سنگین مربوط به درمان این مشکلات، لزوم پیشگیری و ارتقاء سلامت روان در افراد را بیش از پیش مطرح می سازد.
با توجه به پیچیدگی مشکلات و مسائل روانی، و همچنین افزایش متخصصان بالینی در کشور، رویکرد روان شناسان به سمت اختصاصی شدن حوزه فعالیت آنان به جای رویکرد همه جانبه و درمان طیف وسیع اختلالات پیش رفته است و همین نکته افزایش بازار کار در این رشته را برای فارغ التحصیلان به همراه دارد.
انتخاب حوزه فعالیت فارغ التحصیلان این رشته، به علائق آنها و نیاز های جامعه بستگی دارد. مهم ترین فعالیت های روانشناسان بالینی شامل تشخیص و درمان انواع اختلالات روانی و ناهنجاری های رفتاری، ارزیابی و سنجش افراد در زمینه های مختلفی است.
البته فعالیت فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد روانشناسان بالینی به تشخیص و درمان محدود نمی شود و بسیاری از روانشناسان بالینی در حوزه آموزش و تدریس، امور اجرایی و نظارت و همچنین تحقیق و پژوهش نیز فعالیت دارند
همه چیز در مورد کنکور ارشد وزارت بهداشت
آزمون های آزمایشی کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی
داوطلبان متقاضی شرکت در آزمون های آزمایشی کارشناسی ارشد وزارت بهداشت می توانند از این به بعد در آزمون های استانداردی که توسط خود سازمان سنجش پزشکی برگزار می شود شرکت نمایند. این آزمون های آزمایشی با جامعه آماری بالا برگزار می شود و داوطلبان می توانند بیشترین تشابه با آزمون اصلی کارشناسی ارشد را در این آزمون ها بیایند. همچنین در این آزمون های آزمایشی داوطلبان می توانند تخمین رتبه خود را بر اساس آخرین سال برگزاتری آزمون را دریافت نمایند و از سطح علمی خود بر اساس دقیق ترین آمارها مطلع شوند.برای شرکت در این آزمون های آزمایشی و ورود به سایت سنجش پزشکی روی تصویر زیر کلیک نمایید.
رشته های مجاز برای ورود به کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی وزارت بهداشت
بعد از سال 94 با تغییرات انجام شده در ساختار آزمون ارشد پزشکی، رشته کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی به عنوان یکی از 4 رشته مجموعه روان شناسی دسته بندی شد. 3 رشته دیگر در این مجموعه شامل کارشناسی ارشد بهداشت روان، کارشناسی ارشد روان شناسی سلامت و کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی کودک و نوجوان می باشد.
این تقسیم و مجموعه گذاری به این معناست که برای این چهار رشته ذکر شده یک دفترچه سوال مشابه وجود دارد و داوطلبی که علاقه مند به شرکت در هر یک از این رشته می باشد، باید به عنوان رشته امتحانی خود، مجموعه روان شناسی را انتخاب نماید. همه افراد شرکت کننده درهر چهار رشته مجموعه روان شناسی، در جلسه آزمون سوالات مشابهی خواهند داشت.
در هنگام اعلام نتایج بر اساس ضرایب متفاوت هر درس در هر رشته امتحانی برای داوطلب چهار رتبه جداگانه برای هر رشته تعیین خواهد شد. بر اساس قوانین حاکم بر آزمون ورودی رشته های کارشناسی ارشد وزارت بهداشت تنها افرادی با رشته های ذکر شده در دفترچه می توانند در آزمون کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی شرکت نمایند.
منابع ارشد روانشناسی بالینی معرفی شده از سوی وزارت بهداشت
کدام دانشگاهها در مقطع کارشناسی هم پذیرش رشته روانشناسی بالینی را دارند؟
کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی وزارت بهداشت، به استثنای یک دانشگاه (دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی) فقط در مقطع ارشد و دکتری دانشجو می پذیرد.
دانشجویان پذیرفته شده در دانشگاه های وزارت بهداشت، علاوه بر دروس تئوری، بسیاری از واحدهای درسی را در بیمارستان ها و مراکز درمانی می گذرانند به همین دلیل سالانه شاهد افزایش تعداد داوطلبان این رشته در وزارت بهداشت هستیم.
رشته روانشناسی بالینی وزارت بهداشت در دانشگاه های محدودی در سراسر کشور پذیرش دارد که ظرفیت هر یک از این دانشگاه ها در سال های مختلف، متغیر است. پذیرش دانشجو نیز در مقاطع روزانه و بین الملل صورت می گیرد.
لازم به ذکر است داوطلبانی که تنها در رشته روانشناسی (کلیه گرایش ها) و مشاوره دارای مدرک کارشناسی هستند، مجاز به شرکت در آزمون کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی وزارت بهداشت می باشند.
مشاوره تخصصی کنکور ارشد روانشناسی بالینی در مرکز مشاوره همراه تحصیلی واقع در جهاد علوم پزشکی تهران
تماس با شماره تلفن 66479510-021
کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی وزارت علوم
روانشناسی بالینی وزارت علوم در کلیه مقاطع (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری) دانشجو می پذیرد.
بر خلاف کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی وزارت بهداشت، محدودیتی برای شرکت در این آزمون برای داوطلبانی که مدرک کارشناسی آنها از رشته های غیر مرتبط باشد، وجود ندارد. به علاوه پذیرش در این رشته، در مقاطع روزانه، شبانه، غیر انتفاعی و پیام نور صورت می گیرد.
منابع آزمون بر اساس تجربیات داوطلبان سال های گذشته می باشد و معمولا منبع ثابت و مشخصی برای آزمون از سوی وزارت علوم اعلام نمی شود.
مهم ترین دروسی که نقشی اساسی در قبولی داوطلبان کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی وزارت علوم ایفا می کنند، زبان و آمار و روش تحقیق هستند که چشم پوشی از آنها علیرغم درصدهای بالا در دیگر دروس، نتیجه مطلوبی برای داوطلب به همراه نخواهد داشت.
تفاوت کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی وزارت علوم و کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی وزارت بهداشت
ساعت کار عملی: دانشجویان وزارت بهداشت دروسی را در طول هفته در بیمارستان ها و کلینیک ها می گذرانند. همچنین ساعات بالای کارورزی در وزارت بهداشت از جمله تفاوت های ارشد روانشناسی بالینی وزارت علوم و وزارت بهداشت است. بطور کلی دانشجویان وزارت بهداشت ، 4 الی 5 روز در هفته در دانشگاه یا مراکز درمانی مشغول آموزش هستند.
تحقیق و پژوهش: معمولا به دلیل اینکه دانشجویان وزارت بهداشت ساعت های زیادی را در طول هفته صرف دروس عملی می کنند، معمولا نسبت به دانشجویان وزارت علوم، وقت کمتری برای فعالیت های پژووهشی دارند. البته بیمارستان ها و مراکز آموزشی-درمانی وزارت بهداشت فرصت مناسبی را برای انجام فعالیت های پژوهشی برای دانشجویان فراهم می آورند.
پذیرش دانشجو: وزارت بهداشت صرفا از داوطلبانی که دارای مدرک کارشناسی در کلیه گرایش های رشته روانشناسی و همچنین مشاوره هستند، پذیرش به عمل می آورد که این محدودیت در وزارت علوم مطرح نمی باشد. به همین دلیل است که تعداد داوطلبان وزارت علوم و همچنین دانشگاه های پذیرنده نسبت به وزارت بهداشت بیشتر می باشد.
تاثیر معدل: بر خلاف تاثیر معدل دوره کارشناسی در آزمون کار شناسی ارشد وزارت علوم، این شاخص هیچ تاثیری در کنکور ارشد پزشکی ندارد و مبنای رتبه بندی افراد صرفا عملکرد آنان در کنکور قرار خواهد گرفت.
کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی دانشگاه آزاد
تا قبل از سال 91 آزمون ارشد پزشکی دانشگاه آزاد و آزمون کارشناسی ارشد وزارت بهداشت به صورت جداگانه برگزار می شد اما از سال مذکور به بعد با توافق صورت گرفته بین دانشگاه آزاد اسلامی و وزارت بهداشت متقاضیان کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد هم از طریق آزمون برگزار شده از سوی وزارت بهداشت اقدام می کنند و دیگر آزمون جداگانه ای برای دانشگاه آزاد برگزار نمی شود و این متقاضیان می توانند بعد از اعلام نتایج ، از لیست دانشگاه های آزاد اضافه شده به دفترچه ، دانشگاه مقصد خود را انتخاب کنند.
نکته قابل توجه این است که مدرک صادر شده از سمت دانشگاه آزاد می باشد و ارتباطی با وزارت بهداشت نداشته و علاوه بر آن طرح نیروی انسانی دارای فارغ التحصیلان دارای طرح نیروی انسانی اجباری همچنان شامل قوانین وزارت بهداشت می باشد.
در حال حاضر رشته های محدودی در کارشناسی ارشد پزشکی دانشگاه آزاد پذیرش دارند که آن رشته ها شامل کارشناسی ارشد روان شناسی دانشگاه آزاد نمی باشد. اما در سال های اخیر رشته های متعددی به کارشناسی ارشد آزاد پزشکی اضافه شده که امید می رود در سال های آتی رشته ارشد روان شناسی بالینی دانشگاه آزاد نیز به رشته های ارشد پزشکی دانشگاه آزاد افزوده شود.
کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی وزارت بهداشت بدون کنکور
وقتی سخن از ورود به یک دوره تحصیلی بدون کنکور به میان می آید ، تصور همگی ما این است که برخی دانشگاه های سطح پایین که دچار کمبود دانشجو هستند برای پذیرش دانشجو اقدام به پذیرش بدون کنکور می کنند ، اما باید گفت که این تصور شامل رشته های وزارت بهداشت نمی باشد!
ورود به همه رشته های کارشناسی ارشد پزشکی و همچنین کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی از طریق کنکور وزارت بهداشت می باشد اما در این بین افراد برتر شامل سهمیه استعداد های درخشان می توانند بدون گذراندن کنکور و تنها از طریق ثبت نام در آن در رشته مورد نظر خود پذیرفته شوند.
نکته مهم این است که همه افراد متقاضی استفاده از سهمیه استعداد درخشان حتما باید در کنکور ارشد پزشکی ثبت نام کنند و کارت ورود به جلسه دریافت کنند ، این افراد می توانند به اختیار در جلسه کنکور حاضر شوند و یا نشوند اما بعد از اعلام نتایج باید همزمان با سایر شرکت کنندگان اقدام به انتخاب رشته نمایند.
نکته قابل ذکر دیگر این است که داوطلبان کارشناسی ارشد بدون کنکور فقط می توانند وارد رشته هم نام رشته تحصیلی مقطع قبلی خود شوند، یعنی دانشجویان کارشناسی روان شناسی بالینی می توانند وارد کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی شوند ! به دلیل اینکه رشته روان شناسی بالینی در مقطع لیسانس وجود دارد سهمیه 10% بدون آزمون داوطلب حذف نمی شود.
کارنامه رتبه های برتر کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی وزارت بهداشت:
وقتی حرف از کنکور کارشناسی ارشد وزارت بهداشت به میان می آید نا خوداگاه داوطلبان دچار ترس و استرس ناشی از این مسئله می شوند که حتما باید بتوانند درصد های بالایی در دروس داشته باشند و عموما تصور می کنند که این درصد ها حتما باید میانگین 60-70 باشد که بتوانند در یک دانشگاه خوب پذیرفته شوند.
اما این مطلب همیشه صادق نیست! اگر بخواهیم به زبان ساده تر توضیح دهیم اگر کنکور برای شما سخت است و نتوانستید درصد بالایی کسب کنید شاید این کنکور برای همه سخت بوده باشد! در این صورت است که نمره تراز شما در دروس مشخص کننده جایگاه و رتبه شما خواهد بود و شاید بتوانید با درصد های متوسط در دانشگاه های خوب قبول شوید. نمونه کارنامه های زیر برای رشته روان شناسی بالینی وزارت بهداشت می باشد که با هم به بررسی آنها می پردازیم:
رتبه در روان شناسی بالینی | درصد درس روان شناسی بالینی | درصد درس نظریه های شخصیت و روان درمانی | درصد درس روان شناسی عمومی و رشد | درصد درس کلیات روانپزشکی و روان شناسی فیزیولوژیک | درصد درس اصول خدمات بهداشتی و بهداشت روان | درصد درس آمار و روش تحقیق | درصد درس زبان عمومی |
2 | 60% | 80% | 66/67% | 60% | 0 | 80% | 77/5% |
3 | 76/66% | 70% | 50% | 68/33% | 0 | 58/33% | 66/66% |
9 | 60% | 80% | 61/66 | 63/33% | 8% | 53/33% | 74/16% |
10 | 60% | 63/33% | 66/66% | 73/33% | 5% | 58/33% | 70/83% |
12 | 63/33% | 61/66% | 66/66% | 80% | 0 | 56/66% | 56/66% |
13 | 63/33% | 60% | 55% | 63/33 | 0 | 58/33% | 81/66% |
22 | 46/66% | 58/33% | 53/33% | 65% | 0 | 66/66% | 85% |
49 | 41/66% | 45% | 61/66 | 60% | 23/33 | 76/66 | 54% |
نکات قابل توجه از کارنامه قبولی ارشد روانشناسی بالینی
نکات زیادی را از این نمونه کارنامه ها می توان دریافت کرد ، شما با مقایسه رتبه 2 و 9 متوجه شدید بودن رقابت در رتبه های تک رقمی بالا می شوید. مشاهده می کنید که تنها تفاوت جزئی در درصد ها وجود دارد و تفاوت عمده در یک درس با ضریب 1/5 مشاهده می شود.
این نکته نشان می دهد که اگر واقعا رتبه های بسیار عالی و از همه مهم تر دانشگاه های عالی مد نظر شماست باید حتما روی همه درس های خود تسلط داشته باشید چون تفاوت حتی در درس هایی با ضریب کم نیز به احتمال زیاد رتبه شما و از همه مهم تر دانشگاه مقصد شما را که از اهمیت ویژه ای برخوردار است تغییر خواهد داد!
یک نکته بسیار جالب در این کارنامه ها اهمیت درس زبان در کنکور وزارت بهداشت می باشد. به درصد های رتبه 13 و 22 دقت کنید! این دو داوطلب تقریبا درصد های مشابهی از دروس کسب کرده اند و تنها تفاوت عمده آنها در درصد درس اصلی یعنی روانی شناسی بالینی با ضریب 3 و درصد زبان با ضریب 2 است.
مشاهده می کنید که رتبه 22 درصد خیلی کمتری در درس اصلی داشته و شاید رتبه اش بسیار بیشتر از این مقدار باید باشد اما وقتی درصد بالایی در درس زبان کسب کرده، این درصد بالاتر باعث شده که بتواند رتبه بسیار خوبی به نسبت درصد های درسی خود به دست آورد، پس این نشان می دهد که درس زبان دارای تراز بالایی در بین درس های می باشد و با درس اصلی هر رشته برابری می کند.
همچنین درس زبان کمبود درصد های بقیه دروس را جبران می کند و باعث می شود داوطلب در رقابت بین داوطلبانی که احتمالا درصد های بالاتر در درس های دیگر داشته اند موفق تر شود. از این رو مطالعه درس زبان برای همه داوطلبان توصیه می شود زیرا این درس در رتبه بندی بسیار تاثیر گذار است.
نکته بسیار مهمی که باید همه داوطلبان کارشناسی ارشد رشته های پزشکی و مخصوصا کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی به آن توجه نمایند این است که اگر در جلسه کنکور با سوالات سختی مواجه شدید و با محاصبه سر انگشتی متوجه شدید که شاید نتوانید درصد های بالایی که سال های قبل داوطلبان با رتبه های مناسب کسب کرده اند را کسب کنید دچار نگرانی نشوید.
اکثر اوقات داوطلبان برای اینکه شانس خود را بالا ببرند و درصد خود را افزایش دهند بسیاری از سولاتی که در انتخاب گزینه صحیح دچار مشکل شده اند را هم در پاسخ نامه جواب می دهد و با افزایش پاسخ اشتباه خود ، شانس قبولی خود را کاهش می دهد. در این موارد به نکته مهم این بخش توجه کنید” به احتمال زیاد کنکور برای همه سخت است و درصد های کل پایین تر از استاندار سال های قبل خواهد بود”.
ظرفیت کارشناسی ارشد رشته روان شناسی بالینی وزارت بهداشت:
هر ساله ظرفیت رشته کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی وزارت بهداشت در دفترچه راهنمای ارشد پزشکی دچار تغییر می شود و این تغییر به علت آن است که برخی دانشگاه ها برای این رشته تحصیلی همه ساله پذیرش دانشجو ندارند و ممکن است این پذیرش یک سال در میان و یا دو سال در میان باشد و از طرف دیگر ممکن است دانشگاه ها و موسسات جدیدی نیز شروع به پذیرش کنند و از این رو می توان گفت که برای اطلاع دقیق از ظرفیت پذیرش رشته کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی وزارت بهداشت باید حتما به دفترچه انتخاب رشته همان سال ارجاع کرد.
همان طور که در جدول زیر مشاهده می نمایید ظرفیت پذیرش کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی وزارت بهداشت همراه با دوره شهریه پرداز میزان مناسبی برای یک رقابت خوب محسوب می شود و با برنامه ریزی دقیق و استفاده از تجربیات قبولی های سال های قبل و از همه مهم تر تلاش مناسب می توان امیدوار بود که با کسب رتبه مناسب در یک دانشگاه خوب قبول شد.
آخرین ظرفیت پذیرش رشته روان شناسی بالینی وزارت بهداشت به شرح زیر می باشد:
دانشگاه | دولتی | دوره شهریه پرداز | جمع کل |
ظرفیت کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی در ” دانشگاه ارتش” | 5 | 0 | 5 |
ظرفیت کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی در “دانشگاه ایران” | 9 | 7 | 16 |
ظرفیت کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی در ” دانشگاه بقیه اله” | 4 | 0 | 4 |
ظرفیت کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی در ” دانشگاه زاهدان” | 8 | 5 | 13 |
ظرفیت کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی در ” دانشگاه زنجان” | 6 | 4 | 10 |
ظرفیت کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی در ” دانشگاه شهید بهشتی” | 5 | 4 | 9 |
ظرفیت کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی در ” دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی” | 8 | 5 | 13 |
ظرفیت کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی در ” دانشگاه کاشان” | 4 | 3 | 7 |
ظرفیت کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی در ” دانشگاه کرمانشاه” | 6 | 5 | 11 |
جمع کل | 55 | 33 | 88 |
ادامه تحصیل در مقطع دکتری روانشناسی بالینی
با توجه به قانون جدید سازمان نظام روانشناسی مبنی بر اینکه دریافت مجوز درمان از سوی سازمان نظام، مستلزم این است که فرد دو مقطع را بدون وقفه در رشته روانشناسی یا مشاوره تحصیل کرده باشد، بسیاری از علاقمندان به درمان و افراد تغییر رشته ای که تنها در مقطع کارشناسی ارشد روانشناسی خوانده اند، تصمیم به ادامه تحصیل در مقطع دکتری در این رشته می گیرند. علاوه بر این داوطلبان دیگری نیز با هدف ارتقاء سطح دانش و اخذ درجه هیئت علمی قصد ادامه تحصیل در این مقطع را دارند.
نکته قابل ذکر این است که قبل از آمادگی برای شرکت در آزمون دکتری، علائق خود را مجددا مرور کنید. اگر در هر دو مقطع قبلی روانشناسی یا مشاوره خوانده اید و صرفا به درمان علاقه دارید، از ادامه تحصیل در مقطع دکتری صرف نظر کنید. زیرا برای اخذ مجوز درمان شرایط لازم را دارا هستید و همچنین تحصیل در این مقطع، مستلزم صرف زمان و گاها هزینه فراوانی است و ممکن است شما را از هدفتان دور کند.
در ضمن برای شرکت در آزمون دکتری روانشناسی بالینی وزارت بهداشت باید مدرک زبان هم تحویل بدین که پیشنهاد ما به شما شرکت در آزمون MHLE و یا آزمون MSRT هست که روی هر کدوم کلیک کنید می تونید ویژگی های اون آزمون رو ببینید.
منبع: خانم مریم شاه محمدی رتبه برتر روانشناسی بالینی و مشاور مرکز مشاوره همراه تحصیلی در جهاد علوم پزشکی تهران
برای اطلاع از برنامه کلاس های کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی و جزوات کمک آموزشی کنکور کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی وزارت بهداشت و وزارت علوم و همچنین مشاوره تخصصی آزمون کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی با شماره تلفن 66479510-021 تماس بگیرید.
رشته های کارشناسی ارشد پرطرفدار دیگه که شاید براتون جالب باشه مطالبشو بخونید
ارشد بیوتکنولوژی پزشکی ارشد ژنتیک انسانی ارشد بیوشیمی بالینی ارشد ایمونولوژی ارشد هماتولوژی ارشد میکروب شناسی پزشکی ارشد نانوتکنولوژی پزشکی ارشد سم شناسی ارشد پرستاری ارشد مامایی ارشد مهندسی پزشکی ارشد اتاق عمل ارشد تغذیه